De aansluiting van het riool op uw huis

Al het water wat u in uw huis gebruikt, moet ook deels weer als afvalwater worden afgevoerd. Zowel het water van de wastafel, douche, toilet en uw wasmachine loopt naar het riool via een PVC buis, welke weer aangesloten is op het riool van de gemeente. We staan hier niet vaak bij stil, maar bij elke aansluiting waar u water gebruikt, zal dit ook weer afgevoerd moeten worden.

Verschillen in afvoer aansluitingen

Elk water-tappunt gebruikt u op een andere manier, de bijbehorende aansluiting van de afvoer zal daarom ook anders zijn. Een toilet is op een grote diameter PVC buis aangesloten want het is belangrijk dat het water in één keer weg kan stromen samen met de alle verontreinigingen. De wastafel heeft juist een aansluiting met een kleinere diameter, deze zit meestal weggewerkt achter de wasbak en is vaak gemaakt van flexibel geribbeld PVC. Ook zit hij aangesloten via een zwanenhals zodat er geen vieze luchtjes vanuit het riool uw huis in komen.

Het gebruik van PVC

PVC is het meest gebruikte materiaal voor installaties van afvoer en rioleringen. De eigenschappen van deze kunststof zijn hier zeer geschikt hiervoor:

  • PVC is een sterke en harde kunststof en kan goed tegen een stootje;
  • De levensduur is groot en PVC is goed bestand tegen vrieskou en weersomstandigheden;
  • Het is makkelijk te bewerken met een handzaag of mes;
  • Er zijn veel verschillende aansluitingen mogelijk, zoals lijmen, klemmen of schroeven;
  • Dankzij het lage gewicht kunnen ook grotere lengtes gebruikt worden zonder dat het doorbuigt;

Eisen aan de installatie van uw afvoer

Vanwege de gevolgen van een verkeerde aansluiting is het van belang dat deze op de juiste manier is aangelegd. Er zijn nogal wat factoren die bepalend zijn of uw riool aansluiting functioneert zoals dat gewenst is. Zo is bijvoorbeeld de diameter van een PVC afvoerbuis die uw toilet aansluit op het riool groter dan de meeste andere aansluitingen. Ook is het belangrijk dat er geen sterke bochten of nauwe doorgangen in zitten en er altijd afschot in zit (lichte helling naar beneden) zodat het water niet zal blijven staan. Zorg er daarom voor dat uw aansluiting door een goede installateur verzorgd word zodat problemen zullen worden voorkomen.

www.pvc24.nl/pvc-afvoerbuis